Bazalka

on

Soubor:2008 03 15 - Ocimum basilicum 7.JPGBazalka pravá (Ocimum basilicum) je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Do Evropy se dostala v 16. století a v současnosti se pěstuje většinou na zahradách. Má stonky vysoké 20 až 40 cm a podélně oválné lístky, které se mohou používat čerstvé i sušené. Bazalku je možno pěstovat všude, na zahradě, v balkónových truhlících, a dokonce i v květináči na okně. Je to jednoletá rostlina, která se vysévá každý rok v březnu až dubnu a potřebuje kyprou, jílovitou půdu a hodně slunce. Sklidit se musí krátce před plným květem — asi od července do září —, protože později má vysoký obsah éterických olejů. Chutná ostře a aromaticky a zvláště letním zeleninám dává výbornou příchuť. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Bazalkou kořeníme rybí a rajčatové polévky, rajčatové omáčky, šťávu z různých masových pečení, okurkové a rajčatové saláty, míchaná vejce, sýrové omelety, pečené i vařené ryby, telecí, jehněčí i vepřové maso. Bazalku přidáváme i do mletého masa a kořeníme jí pečená i dušená kuřata. Bazalka se prakticky používá do všech zeleninových pokrmů, a to zejména z rajčat, ale i z červeného a bílého zelí. Kořeníme jí dále těstoviny, brambory i italskou pizzu. Bazalku vkládáme do polévek a omáček až nakonec nebo položíme její lístečky, jako ve vybraných kuchyních, jenom na povrch, takže je pak můžeme s polévkou či omáčkou promíchat nebo sníst zvlášť. Pravidlo, které platí pro kořenění všemi druhy bylinek: Základní chuť pokrmu, jejž kořeníme a doplňujeme zelenými bylinkami, nesmí být intenzívní, aby se mohlo v pokrmu prosadit aróma a chuť bylinek. Jako vše, i bazalka je samozřejmě nejlepší čerstvá. Bazalku můžeme sušit,nebo zamrazit či vyrobit pesto.

 

Soubor:BasilkumPesto.jpg

 

Zdroj: Wikipedia, Sešity domácího hospodaření 1988

Obrázek 1: Wikimedia Commons, Autor: Andrew Bossi

Obrázek 2: Wikimedia Commons, Autor: Flusel

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..