Estragon

Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus), též zvaný pelyněk kozalec, je rostlina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Používá se jako koření.

IMG_0510

Estragon má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Arménů a Turků. Je to vytrvalá rostlina 60 až 120 cm vysoká, s úzkými hladkými lístky. Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, často spolu se stonky, ale jen v malém množství. Estragon se často používá k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, majonéz, do salátů, k jemným zeleninám, k přípravě estragonové hořčice, při nakládání okurek a zeleniny, do čínských a francouzských pokrmů, k rýži a vařeným rybám, polévek a marinád.  Estragonový ocet se používá například do proslulé francouzské omáčky béarnaise. Pokrmům dodává pikantně trpkou příchuť. Estragon významně podporuje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení.

 

Recept z Dadalovy Kuchařky

Estragonový ocet

V době květu estragonu (kozalce) otrháme jeho lístky.
Do 1 litru ovocného octa vložíme 100 g zavadlých lístky estragonu spolu s malou nadrobno sekanou cibulí, tence loupanou citrónovou kůrou a 1/2 lžičky soli.
V nouzi můžeme stejně extrahovat sušené lístky estragonu
Použití: Na rosoly z ryb a drůbeže, saláty, omáčky.

Další recept na estragonový ocet na varimslaskou.cz

 

Odkazy a zdroje:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..