Sobotní grilování

on

Protože je doba grilování tak jsem včera opět griloval. Vyzkoušel jsem recept Křidla západ-východ z Buffala z knihy  “Jak grilovat”  Steven Raichlen.

Pro 4 osoby

25062011054Potřebujeme:

Kuřecí křídla  1,5 – 2 kg

Špejle – nejlépe bambusové (podle počtu křídel)

Na  marinádu:

máslo 250g (já použil olivový olej)

4 stroužky česneku

4 jarní cibulky ( ty jsem neměl, tak jsem použil 1 střední cibuli)

čerstvý zázvor (asi tak 1,5-2 cm kořene)25062011053

1 hrnek thajské ostré omáčky sriracha nebo jiné ( použil jsem omáčku sriracha chilli garlik)

3 lžíce limetkové štávy

1 lžička černého pepře

sůl

Křídla napíchněte na špejli a naskládejte do vhodné nádoby. Marinádu připravíme tak že na části tuku osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, čenek a zázvor tak aby to vonělo ale nehnědlo, pak přidáme zbytek tuku, thajskou omáčku, limetkovou štávu a pepř a podle chuti osolíme. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a nalijeme na křídla. Křídla obrátíme, aby se marinádou pokrili celé.

Pak už jen ugrilovat jak jsme zvyklí. Grilované maso přelijeme zbytkem marinády-omáčky. Já jsem ji dal do misky maso jsme si namáčeli, je to opravdu hodně ostré a každý to nemusí.

25062011062 25062011064

 

A k másíčku to chce taky nějakou přílohu. Zvolil jsem brambory se zeleninou a salát.

Brambory se zeleninou

1/2 kg brambor25062011055

2 papriky (kapie)

1 větší cibule

3 stroužky česneku

100 g slaniny ( může být i anglická)

1 lžíce olivového oleje

pár snítek čerstvého tymiánu

sůl a pepř

 

Brambory oloupeme (nové můžeme se slupkou, jen je řádně okartáčujeme), zeleninu očistíme a nakrájíme. Slaninu nakrájíme na kostičky, tymián nasekáme. Vše promícháme v míse, osolíme a opeříme. Dáme do pekáčku a zakryjeme alobalem. Začneme připravovat v grilu tak o 15-20 minut dříve nežli maso.

 

Směs listových salátů s koprovým dresinkem, krutony a šunkou

listové saláty ( hlávkový, ledový, štěrbák, rukola atd.)

veka nebo toastová chléb25062011061

šunka

zakysaná smetana

hořčice

olivový olej

vinný ocet bílý

čerstvý kopr

sůl a pepř

Listové saláty dobře vypereme, necháme okapat. Mezitím si připravíme dresink z oleje, hořčice, kopru, octa, zakysané smetany, soli a pepře.

Veku nebo toastový chléb nakrájíme na kostička a nasucho opražíme na pánvi na krutony.

Šunku nakrájíme na nudličky a lžíci oleje zlehka orestujeme na pánvi.

Okapané listové saláty natrháme na kousky na mísu, přelijeme dresinkem, posypeme krutony a šunkou, a můžeme servírovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.