Chalupářská klobása

on

Chalupářská klobása 10 kg

1 kg zadního hovězího masa, 5 kg vepřové krkovičky, 2 kg vepřového výřezu, 1 l vody, sdíraná vepřová střeva

koření na 1 kg masa: 2 g sladké mleté papriky, 4 g drce­ného kmínu, 1 g mletého pepře, 10 g třeného česneku, 20 g solicí směsi

1241300_88973762Čerstvou krkovičku a tvrdý vepřový výřez bez kůže nakrájí­me na kostky o hraně asi 1,5 cm. Pak pokrájené maso vloží­me do nádoby, nejdříve libové maso a pak výřez, přidáme solicí směs, třený česnek a polovinu koření, důkladně promí­cháme a dáme do chladničky na dva dny proležet. V den výroby umeleme proleželé hovězí maso najemno, samostat­ně umeleme najemno část vepřového výřezu. Umleté hovězí maso s vodou, zbytkem koření a s najemno umletým vepřo­vým výřezem vymícháme v dobře pojivou spojku. Do spojky pak vložíme proleželé kostky krkovičky a tvrdého výřezu a vše řádně promícháme. Narážíme do vepřových sdíraných střev, klobásy přetočíme, špejlujeme nebo zaštipujeme na kusy o hmotností 300 g. Klobásy dáme na hole a vsazujeme do předem vyhřáté udírny, kde výrobek doudíme. Můžeme však klobásy kouřem v udírně jen zabarvit a pak je dovařit pří teplotě 72 ? 75 °C 20 ? 30 minut.

 

Sešity domácího hospodaření 1987

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.