Jarmareční klobása

on

1132193_63189176 Jarmareční klobása 10 kg

1 kg předního hovězího masa, 3 kg vepřového boku,

5 kg vepřové plece bez kosti a kůže, 400 ml vody, sdíra­ná vepřová střeva

koření na 1 kg masa: 22 g solící směsi, 1 g pískového cukru, 3 g mletého pepře, 2 g drceného kmínu, 1 g tře­ného česneku, 2 g sladké mleté papriky

Vepřový bok bez kůže a libové vepřové plece nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5 cm, pak přidáme část solicí směsi a každé maso zvlášť pečlivě pro solíme, 1132191_78832471dáme odděleně do nádob a necháme v chladničce dva až tři dny proležet.V den výroby umeleme najemno proleželé hovězí maso a rozmícháme je s vodou.  Pak v nádobě promícháme nakrájený bok s vepřovou plecí, přidáme koření, které jsme před tím rozmíchali v trošce vody, zbytek solící směsi a nakonec přidáme spojku z hovězího masa. Vše pečlivě promícháme. Připravenou sekánku narážíme do vepřových střívek. Děláme klobásy asi 300g, přetočené. Konce střev zašpejlujeme. Klobásy dáme na hůlky a douzujeme je ve vyhřáté udírně v hustém kouři z tvrdého dřeva do zlatohnědé barvy.

 

Sešity domácího hospodaření 1987

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.