Kari klobása

on

Kari klobása 10 kg

5 kg předního hovězího masa, 3,5 kg vepřového výřezu s kůží, 1,5 kg vepřového sádla bez kůže, 1,4 l vody, sko­pová střeva

koření na 1 kg masa: 3 g třeného česneku, 3 g kari koře­ní, 1 g mletého pepře, 22g solící směsi

K výrobě těchto klobás použijeme předsolené proleželé suroviny. Hovězí maso zbavené šlach umeleme najemno přes desku s otvory o průměru 2 mm. Stejně umeleme polovinu vepřového výřezu s kůží. Zbytek výřezu bez kůže umeleme nahrubo přes desku s otvory o průměru 8 – 10 mm. Hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky o hraně asi 1 cm. Pak hovězí maso vymícháme s určenou dávkou vody a koření v dobře pojivou spojku, přidáme jemně mletý výřez a vše dobře pro­mícháme. Nakonec vmícháme kostičky sádla a nahrubo umletý zbylý vepřový výřez bez kůže. Vymíchané dílo plníme do ovčích střívek nebo sdíraných vepřových střev. Děláme klobásy těžké 200 g, přetočené a na konci zaštípnuté. Klo­básy zavěsíme na hole tak, aby se jedna druhé nedotýkala, a vložíme do vyhřáté udírny. Udíme 40 – 60 minut a pak podle druhu obalu dovaříme pří teplotě 72 – 75 °C   10?45 minut. Případně můžeme klobásy doudit k přímé spotřebě. Barva douzených klobás je tmavohnědá.

 

Sešity domácího hospodaření 1987

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.