Valašská klobása

on

Valašské klobásy 10 kgSausages

5 kg libové vepřové plece bez kůže, 5 kg vepřového boku, 500?800 ml netučného hovězího vývaru, sdíraná vepřová střeva

koření na 1 kg masa: 25 g solící směsi, 3 g mletého pe­pře, 1 g mletého kmínu, 1 g mletého nového koření, 1/4 g majoránky, 10 g třeného česneku

Vepřovou libovou plec a vykostěný bok bez kůže nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5 cm. Pak přidáme solící směs a pečlivě promícháme. Vložíme do nádoby a necháme v chladničce dva až tři dny proležet. V den výroby umeleme najemno kůže z vepřových boků. K proleželému nakrájené­mu masu přidáme vlažný hovězí vývar, ve kterém jsme roz­míchali koření, a najemno umleté kůže a vše pečlivě promí­cháme. Narážíme do vepřových sdíraných střev a děláme klobásy těžké 200 ? 250 g, přetočené a zaštípnuté na konci páru. Zavěsíme je na hole a vložíme do předem vyhřáté udírny. Klobásy douzujeme do tmavohnědé barvy.

 

Sešity domácího hospodaření 1987

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.