Kysané zelí

on

Na 500g čerstvého hlávkového zelí 1 jablko, 2 lžíce oleje, 3 kuličky jalovce, 4 kuličky pepře, 3 kuličky nového kořeni, 5 g soli (slabá lžička)

Očištěné zelí nakrouháme, osolíme a vložíme do hluboké mísy. Přidáme nastrouhané jablko, koření a olej. Nakrouhané zelí chvilku prsty prohněteme, aby pustilo šfávu, promícháme a po částech tak, že je tlačíme prsty ke dnu, vložíme do láhve. (Tím, že zelí při ukládání stlačujeme, vytvoří si už částečně svůj vlastní nálev.) Na vrchní vrstvu zelí položíme dostatečně velký mikrotenový sáček, aby vyplnil celou plochu, a na něj jako zátěž položíme lahvičku naplněnou vodou. Láhev se zelím dobře uzavřeme a první dva dny uskladníme při teplotě 20 °C, 3 týdny při 15 °C a další 3 týdny při 0—10 °C. Tímto způsobem lze konzervovat i větší množství zelí.

 

Zdroj: Sešity domácího hospodaření 1988

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.