Jitrnicový prejt

on

3 kg vepřové hlavy. 500 g vepřového bůčku, 500 g ve­přových plic, S00 g vepřových jater, 1 kg žemle, 1 l vývaru z masa, sůl, třený česnek, citrónová kůra, majoránka, mleté nové koření, mletý pepř, škvařené sádlo

Dobře opláchnutou a očištěnou vepřovou hlavu, bůček a plíce uvaříme v mírně osolené vodě. Maso uvaříme tak, aby bylo tužší, plíce uvaříme zcela doměkka. Proto je vaříme zvlášť. Vepřovou hlavu a bůček vykostíme a maso rozseká­me nadrobno společně s plícemi. Očištěná a opláchnutá ve­přová játra umeleme najemno a promícháme se žemlí na­močenou ve vodě a před použitím dobře vymačkanou. Pak k žemlí s játry přidáme rozsekané maso, ochutíme solí, koře­ním, přidáme procezený vývar z masa a vše dobře promí­cháme, popřípadě ještě dochutíme. Hotový prejt dáme do sádlem vymaštěného pekáče a zvolna upečeme.

Přílohy: vařené brambory, kysané zelí, chléb.

 

Sešity domácího hospodaření 1987

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.