Staročeský vepřový řízek

on

Rozpis pro 4 osoby:

600 g vepřové kyty

20 g rozmarýnu

20 g petrželky

110g česneku

sůl

rostlinný olej na smažení

160 g hladké mouky

2 vejce

2 lžíce vody

Na bramborovou kaši:

1000 g brambor

sůl

150 ml mléka

1 lžíce másla

Příprava:

Kýtu nakrájíme na plátky, po obou stranách naklepeme a po okrajích nařízneme, aby se maso při smažení nekroutilo. Rozmarýn a petrželku očistíme a opláchneme. Česnek oloupeme a spolu s bylinkami, troškou solí a oleje rozmixujeme. Vytvoříme si tak bylinkovou směs, kterou potřeme plátky masa a necháme přes noc odležet. Z hladké mouky, vajec a dvou lžic vody rozšleháme vidličkou husté těstíčko. Naložené plátky v něm opatrně obalíme. Dbáme na to, aby na mase zůstaly bylinky. Na pánvi rozpálíme olej a řízky na něm po obou stranách osmažíme. Hotové řízky položíme na mřížku a necháme okapat od oleje. Mezitím si připravíme bramborovou kaši. Oloupané a omyté brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory scedíme, rozmačkáme, podle chuti přisolíme a postupně k nim přilijeme vlažné mléko. Přidáme lžíci másla a vyšleháme na hladkou kaši. Staročeské řízky podáváme s bramborovou kaší. Porce můžeme doplnit syrovou zeleninou, nebo vhodným zeleninovým salátem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.