Hanácké domácí klobásy 10 kg
1 kg libového zadního hovězího masa, 5 kg vepřové plece bez kůže, 4 kg tučného vepřového výřezu bez kůže, 800 ml vody na vymíchání, sdíraná vepřová střeva
koření na 1 kg masa: 3 g mletého pepře, 2 g mletého kmínu, 1 g třeného česneku, ? g mleté papriky, na solení masa 22 g soli, 1/2 g dusičnanu draselného, 1 g cukru
Čerstvou vepřovou plec a vepřové tučné maso nakrájíme na drobné asi centimetrové kostky nebo je umeleme přes desku s velkými otvory o průměru 1 0 mm. Pak maso nasolíme solicí směsí ze soli, dusičnanu a cukru, dáme do nádoby a necháme v lednici proležet 2 až 3 dny. Nasolené a proleželé hovězí maso umeleme na řezačce najemno a pak s částí vody vymícháme v dobře pojící spojku. Před koncem míchání přidáme koření rozmíchané v troše vody, mimo papriku. Proleželé kostky vepřového masa promícháme s paprikou rozmíchanou ve vodě, pak přidáme spojku z hovězího masa a vše dobře znovu promícháme. Narážíme do sdíraných vepřových střev. Děláme klobásy asi 200 g těžké, 2 nožíčky na jeden párek. Klobásy zavěsíme na hole a vložíme do vyhřáté udírny. Udíme v přiměřeně horké udírně po dobu osmi hodin v hustém kouři, barva klobás má být tmavohnědá. Konce klobás můžeme buď palcem ruky zaštípnout, nebo zašpejlovat.
Sešity domácího hospodaření 1987