Site icon Michalovy recepty

Ajvar

Co je ajvar?

Ajvar čalamáda, připravovaná především z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli. Ajvar pochází ze srbské kuchyně, a byl proto dlouho známý jako “srbský salát” nebo “srbský zeleninový kaviár”  Po  druhé světové válce se stal v Jugoslávii populární jako salát (příloha) a dnes je populární na Balkáně. Původní domácí ajvar je vyroben z pečených paprik, zatímco někteří výrobci používají průmyslové vařené papriky, což vede k nižší kvalitě. Podle množství kapsaicinu v paprikách a množství přidaných chilli paprik, může být sladký, pikantní (nejčastější), nebo velmi pálivý. Ajvar se může konzumovat jako pomazánka na chleba, příloha, nebo salát. (Wikipedia)

 

Ingredience:

2 velké lilky

6-8 červených paprik

pálivé papriky nebo feferonky (dle chuti)

sůl

pepř

2 stroužky česneku

šťáva z jednoho citronu

125 ml olivového oleje

Příprava:

Upečte lilky a papriky v troubě při teplotě asi 180 stupňů Celsia do měkká. Oloupejte a dejte do mixéru. Přidejte oloupaný česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř a umixujte do hladka. Postupně přidejte olej.

Uchovávejte v lednici, nebo naplňte do zavařovacích sklenic a sterilizujte.

Exit mobile version