Liutenice – I. Způsob
1,5 kg paprik,100g pórku, 300g rajčat, 30 ml oleje, sůl, ocet
Pórek na jemno nasekáme, rajčata nakrájíme, papriky upečeme, oloupeme a nadrobno nakrájíme. Vše rozmixujeme. Do směsi přidáme olej, ocet, sůl a necháme uležet několik hodin.
Liutenice – II. Způsob
20ks malých pálivých paprik, jedna hlava česneku, jedna polévková lžíce cukru, dvě cibule, 250g rajčat, 800g okurek, jedna polévková lžíce octu, pět polévkových lžic oleje, jedna polévková lžíce soli, zelená petržel
Papriky upečeme, oloupeme, očistíme od semen, naplníme směsí s česnekem, nadrobno nakrájenou petrželí, cukrem, solí a naplníme do sklenice. Zalijeme octem, olejem a necháme odstát 2 až 3 dny. Položíme na jídlo a ze strany talířku položíme na kolečka nakrájenou cibuli, okurky, rajčata, osolíme a postříkáme olejem.
Uchováváme v chladu nebo sterilizujeme.