z knihy ?”Jak grilovat – Steven Raichlen “
Pro 4 osoby
Kuřecí křídla 1,5 – 2 kg
Špejle – nejlépe bambusové (podle počtu křídel)
Na marinádu:
máslo 250g (já použil olivový olej)
4 stroužky česneku
4 jarní cibulky ( ty jsem neměl, tak jsem použil 1 střední cibuli)
čerstvý zázvor (asi tak 1,5-2 cm kořene)
1 hrnek thajské ostré omáčky sriracha nebo jiné ( použil jsem omáčku sriracha chilli garlik)
3 lžíce limetkové štávy
1 lžička černého pepře
sůl
Křídla napíchněte na špejli a naskládejte do vhodné nádoby. Marinádu připravíme tak že na části tuku osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, čenek a zázvor tak aby to vonělo ale nehnědlo, pak přidáme zbytek tuku, thajskou omáčku, limetkovou štávu a pepř a podle chuti osolíme. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a nalijeme na křídla. Křídla obrátíme, aby se marinádou pokrili celé.
Pak už jen ugrilovat jak jsme zvyklí. Grilované maso přelijeme zbytkem marinády-omáčky. Já jsem ji dal do misky maso jsme si namáčeli, je to opravdu hodně ostré a každý to nemusí.