Site icon Michalovy recepty

Pikantní hrušková zavařenina paní Oliverové

Tento recept Jamieho Olivera jsem objevil ve starším časopise Kuchyně CZ. Protože už jen když ho čtu, se mi zdá naprosto skvělý, a hodlám ho v létě vyzkoušet, musím se o něj podělit. Taktéž se později podělím o výsledek, teda pokud se mi to povede.

 

Na 1,5 litru

“Takhle nakládá hrušky moje máma a já je naprosto zbožňuji (díky, mami!). Když si potřete touhle zavařeninou plátek vyzrálého sýru s modrou plísní, je to naprostá balada, ale ona je dobrá i s jinými sýry, ke studeným masům a uzeninám. Vážně doporučuju mít jí na Vánoce pár sklenic po ruce. Stačí taky přidat na sklenici nějakou fajnovou mašli a máte super jedlý dárek zvlášť pro kámoše, kterým je jinak těžké něco koupit.” píše o receptu Jamie

CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY: 5 hodin

BUĎTE V PŘEDSTIHU: Měla by v klidu vydržet i několik měsíců na suchém, chladném místě. Jakmile ale zavařeninu otevřete, uchovávejte ji v ledničce a spotřebujte během jednoho až dvou týdnů.

• 3 lžíce slunečnicového oleje nebo oleje z hroznových semínek

• 4 lžíce hořčičných semínek

• 2 lžíce nadrcených kuliček černého pepře

• 1 lžíce semínek pískavice

• 1 lžíce mletého římského kmínu

(je ostřejší a má jinou vůni než běžný kmín)

• 2 lžíce mleté kurkumy

• 4 tobolky kardamomu, rozloupnuté a semínka umletá

• 4 červené chilli papričky, bez semínek

• najemno nakrájené stroužky z poloviny paličky česneku

• asi jako palec velký kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a najemno nasekaný

• 2 velké červené cibule, najemno nakrájené

• 2 kg hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kousky

• 1 kg pevných jablek, oloupaných, zbave­ných jadřinců a nahrubo nakrájených

• 500g tmavého přírodního krupicového cukru (typ muscovado)

• 500 ml jablečného octa

• mořská sůl

1.Rozehřejte velký kastrol, vlijte do něj olej a přidejte hořčičná semínka. Jakmile se za­čnou pražit a nadskakovat, přidejte pepř, pískavici, římský kmín, kurkumu, kardamom a 1 lžíci mořské soli. Pečlivě promíchejte a nechte asi 2 minuty smažit, až to začne fantasticky vonět. Přidejte chilli papričky, česnek, zázvor a cibuli, případně ještě šplíchněte trochu oleje, je-li třeba. Za ob­časného promíchání a při střední teplotě smažte zhruba 5 minut, až cibule zvláční.

2. Přidejte hrušky, jablka, cukr, ocet a 100 ml vody a vše uveďte do varu, pak stáhněte plamen na minimum a vařte 3-4 hodiny pod pokličkou. Směs občas promíchejte. Ke konci varu, až začne vzni­kat skvostně lepkavá směs, pokličku sun­dejte a za častého promíchávání povařte 20-30 minut, až se ocet odpaří a bude z toho nádherná džemovitá zavařeninka.

3. Zatímco se ovocná směs vaří, sterilizujte si sklenice buď ve dřezu, kde je zalijete vroucí vodou z konvice – víčka zvlášť a sklenice tak, aby byly naplněné, nebo je zcela potopené povařte i s víčky 10 minut ve velkém hrnci. Důkladně osušte. Zava­řeninu plňte do ještě teplých sklenic, po vychladnutí je zavíčkujte a pečlivě označte Uchovejte v chladu.

3600kcal, 49g tuku (4g nasycených tuků), 84g cukru, 15g soli

 

 

Časopis Kuchyně CZ 12/2011

 

Foto Hruška : Wikimedia Commons

Exit mobile version