Vařil jsem z kuchařky Zapomenuté poklady české kuchyně
1 ks malý celer
1 ks petržel
500 g brambor
100 g másla
100g hladká mouka
3 ks cibule
hrst sušených hub ( já jsem použil mražené)
sůl, pepř, drcený kmín, čerstvá majoránka
velkolistá petržel
2 l kuřecího vývaru ( nebo vody)
Cibuli, zeleninu a brambory nakrájíme na stejně velké kostičky. Stroužky česneku oloupeme, rozkrojíme a odstraníme středový klíček, po kterém pálí žáha, a nasekáme nadrobno. Sušené houby namočíme. V kastrole rozehřejeme máslo a nejprve na něm důkladně osmahneme zeleninu. Teprve když zezlátne, přidáme cibuli. Opět opečeme dozlatova, ochutíme trochou drceného kmínu a zasypeme mouku, kterou znovu zasmažíme.Připravenou jíšku promícháme, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem nebo vodou a uvedeme do varu.Do hrnce přidáme nakrájené brambory a necháme asi 15 minut povařit. Pak teprve přidáme česnek a namočené houby a vše důkladně provaříme doměkka. Nakonec přidáme nasekanou majoránku a velkolistou petrželku a podle potřeby dochutíme.