100 g hladká mouka
1 větší cibule
kořenová zelenina ( 1 petržel, 2 mrkve, 1 malý celer)
1 pl mletá paprika
pálivá mletá paprika ( podle chuti)
divoké koření ( 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře)
ocet
sůl
cukr
olej
Cibuli nakrájíme na drobno. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme divoké koření a orestujeme. Přidáme papriku a zalijeme vodou. Přidáme čočku a dusíme. Když je čočka téměř měkká, přidáme kořenovou zeleninu a dusíme do měkka. Hotovou čočku zahustíme jíškou a dochutíme solí, octem a cukrem. Podáváme třeba s ovarem, uzeným, párkem či sázeným vejcem a kyselou okurkou, omaštěné smaženou cibulkou na sádle.