Adžika kořenící směs obsahující česnek, koriandr, papriku, chmeli-suneli, kopr a sumah. Receptura a složení tohoto koření se zrodilo na Kavkazu. Gruzie, kde se používá dodnes jako pasta či hořčice. Oblíbená je také v Rusku a dalších zemích bývalého SSSR. Typická je tmavě červená až karmínová barva.
V jiných částech světa je adžika známá jako drcený prášek (kořenící směs). Je vhodná k dochucování drůbeže nebo jehněčího masa, ale zvláštní aromatickou chuť a vůni dodá i vegetariánským pokrmům, zvláště jídlům z patizonu a lilku nebo luštěninám. Hodí se jako základní koření pro grilování nebo kořenící přísada do mletých mas.
Kdysi a kdesi jsem našel tento recept
Adžika
Recept:
2 kg rajčat, 1 kg jablek, 1 kg mrkve, 1 kg sladkých paprik, 7-8 kajenského pepře, sůl, olej, rozmačkaný česnek
V mixéru rozmixujte rajčata, jablka, mrkev a papriky s kajenským pepřem a za častého míchání duste 2 a půl hodiny. Potom přidejte olej, česnek dle chuti a sůl a 10 min. vařte. Rozdělte do čistých sklenic, důkladně je uzavřete. Skladujte v lednici nebo sterilizujte.