2 kg špekáčků
16 malých cibulí
4 čerstvé papriky
sterilované feferonky (dle chuti)
plnotučná hořčice
mletý pepř
pálivá paprika
chilli koření
sůl
sterilované okurky
trochu kysaného zelí
Nálev:
0,5 l octa
3 lžičky soli
1 lžička cukru
1 /2 lžičky kuliček pepře
10 kuličky nového koření
3 bobkové listy
nálev z okurek a feferonek – vše doplníme vodou na 2 litry nálevu a necháme přejít varem.
Špekáčky oloupeme a každý uvnitř prořízneme křížem (nedořízneme do krajů). Cibuli a okurky (pokud nejsou řezy) nakrájíme na kolečka. Plnotučnou hořčici promícháme s mletým pepřem, pálivou paprikou, čili kořením a solí. Směsí potíráme uvnitř proříznuté špekáčky (nejlépe špičkou nože). Jedním otvorem vložíme dovnitř kolečko cibule, do dvou otvorů proti sobě vložíme po kolečku okurky. Naplněné špekáčky rovnáme do větší sklenice a prokládáme je kolečky cibule, na proužky nakrájenou čerstvou paprikou, kysaným zelím a feferonkami chuti. Vše zalijeme připraveným nálevem tak, aby nálev přesahoval asi o 1 cm nad špekáčky a zeleninu. Otevřenou sklenici vložíme do vodní lázně a vaříme tak dlouho, až se špekáčky prohřejí. Potom odstavíme a zavíčkujeme nebo zakryjeme celofánem. Ušatce necháme dva až tři týdny uležet v chladnu (pokud to vydržíme) .
Foto: Reaperman