Valašské klobásy 10 kg
5 kg libové vepřové plece bez kůže, 5 kg vepřového boku, 500?800 ml netučného hovězího vývaru, sdíraná vepřová střeva
koření na 1 kg masa: 25 g solící směsi, 3 g mletého pepře, 1 g mletého kmínu, 1 g mletého nového koření, 1/4 g majoránky, 10 g třeného česneku
Vepřovou libovou plec a vykostěný bok bez kůže nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5 cm. Pak přidáme solící směs a pečlivě promícháme. Vložíme do nádoby a necháme v chladničce dva až tři dny proležet. V den výroby umeleme najemno kůže z vepřových boků. K proleželému nakrájenému masu přidáme vlažný hovězí vývar, ve kterém jsme rozmíchali koření, a najemno umleté kůže a vše pečlivě promícháme. Narážíme do vepřových sdíraných střev a děláme klobásy těžké 200 ? 250 g, přetočené a zaštípnuté na konci páru. Zavěsíme je na hole a vložíme do předem vyhřáté udírny. Klobásy douzujeme do tmavohnědé barvy.
Sešity domácího hospodaření 1987