4 porce
1 stroužek česneku
2 cm čerstvého zázvorového kořene
75 g sezamových semínek
1 lžíce tekutého medu
2 lžíce sójové omáčky
3 lžíce oleje černý pepř
1 svazek jarních cibulek
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky asi 2 cm velké. Česnek a zázvor oloupeme a nakrájíme nahrubo.
V misce důkladně rozmícháme česnek, zázvor, sezamová semínka, med a sójovou omáčku, přidáme I lžíci oleje a pepř. Nakrájené maso vložíme do marinády, promícháme, a přikryté necháme asi 2 hodiny v chladničce rozležet.
Jarní cibulky omyjeme, očistíme a se světle zelenou částí nakrájíme najemno.V pánvi nebo ve woku rozehřejeme zbývající olej a při vysoké teplotě a za stálého míchání na něm prudce opečeme kousky masa z marinády. Přidáme asi 50 ml vody, přikryjeme a při nízké teplotě ještě asi 5 minut necháme maso táhnout.
Kousky masa před podáváním ještě ochutíme trochou medu, rozmíchaného v sójové omáčce. Nakonec maso posypeme jarními cibulkami a ihned podáváme.
Příloha:
K masu se velmi dobře hodí osmažené rýžové nudle. Rýžové nudle fritujeme nevařené v arašídovém oleji, až jsou pěkně křupavé. Vyjmeme je děrovanou lžící a necháme důkladně odkapat. Během fritování nabudou nudle na objemu a jsou mimořádně chutné a křehké. Také můžeme sezamové kousky kuřete podávat na míse s plátky salátové okurky.
Místo konečného ochucování medem a sójovou omáčkou můžeme dát na stůl sójovou omáčku v hluboké misce a každý si může maso dochutit podle své chuti.
Místo kuřete můžeme použít rybu s pevným masem, například tresku nebo parmici.V tom případě přidáme do marinády trochu citronové šťávy a rybu opékáme jen asi 4 minuty.