4 porce kapra
100 g anglické slaniny
50 g sterilovaných žampionů
1 dl smetany
2 lžíce protlaku
2 cibule
2 lžíce hladké mouky
vývar z kapří hlavy nebo masa
mletá paprika
pepř
olej
citrónová šťáva
sůl
Očištěné porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet. Po chvilce je osušíme, osolíme, opepříme a rychle opečeme do zlatova na oleji. Přeložíme je do mělkého kastrolku a přidáme na plátky nakrájené sterilované žampiony. Na pánvičce od opékání kaprů zahřejeme 1 dl vývaru. Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, osmažíme ji, vmícháme mletou papriku a mouku, zalijeme vývarem a smetanou a za stálého míchání povaříme 5 minut. Přidáme protlak, pepř a sůl, nalijeme na porce kopra a pečeme v mírně vyhřáté troubě 10—15 minut. Podáváme s opečenými brambory nebo se smaženými hranolky a se zeleninovým salátem.
Zdroj: Výstřižek ze starých novin