Asi 800 g štiky
100 g kořenové zeleniny
půlka cibule
4 zrna pepře
3 nová koření
bobkový list
lžíce octa
sůl
na citrónovou omáčku :
40 g Hery
30 g hladké mouky
1/8 l bílého vína
1/8 l vody
citrón
žloutek
cukr
Do vody vložíme nakrájenou zeleninu, všechno koření a lžíci octa. Vše povaříme a do horkého vývaru vložíme porce štiky. Rybu vaříme zvolna asi 12 minut, porce vyjmeme a podáváme s citrónovou omáčkou. Přílohou může být slané bílé pečivo. Příprava omáčky : z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji studenou vodou a vínem, našleháme a povaříme nahladko. Pak přidáme citrónovou šťávu a podle chuti osladíme. Před přelitím ryby vmícháme ve studené vodě ušlehaný žloutek a omáčku pouze prohřejeme.