Telecí roláda

1000 g telecí kýta2012-09-24 12.08.35

200 g anglická slanina

4 ks vejce

2 ks nakládané okurky

sůl, pepř

máslo

hladká mouka

kuchyňský provázek

IMG_7787

 

Příprava jídla

Maso z kýty rozřízněte napříč tak, abyste získali plochý plát. To znamená, že maso nesmíte rozkrojit úplně, ale tak, aby se dalo rozevřít jako kniha.

Maso důkladně naklepete. Bude také křehčí a zvětší se jeho plocha.

Stejnoměrně maso poprašte solí a pepřem, nejlépe čerstvě mletým, a poklaďte plátky anglické slaniny. Chcete-li roládu ještě bohatší, můžete zkombinovat přidat ještě šunku.

Připravte náplň, s níž se dá dobře manipulovat. Rozehřejte dvě až tři lžíce másla. Vyklepněte vejce, rychle je rozmíchejte, vsypte okurky pokrájené na krátké nudličky a lehce osolte. Jakmile vejce začnou být krémovitá, sejměte pánev z plamene.

Směs z vajec a okurky lehce rozestřete na šunku tak, aby okraj masa zůstal volný, závin se bude lépe balit. Vejce můžete ještě poprášit čerstvě mletým pepřem. Plát masa s náplní opatrně stočte jako roládu.

Silným kuchyňským provázkem roládu pevně svažte tak, aby se na hřbetě křížil ? protahujte jej v podélném směru a křižte se smyčkami. Konce masa zasuňte dovnitř, náplň pak nemůže vytékat. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

Pánev potřete tukem a roládu ze všech stran opečte. Přesuňte do pekáče, podlijte (nejlépe vývarem, pokud máte) a pečte cca hodinu a čtvrt; občas roládu polijte šťávou. Upečené maso vyjměte, šťávu zahustěte zbylým máslem rozetřeným s moukou, rozšlehejte a chvíli povařte.

 

Podávejte s bramborem či bramborovou kaší

 

Zdroj: Původní recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..