Recept na skvěle vypadající a chutné cibulky. Vhodné jako příloha k masu, nebo salát. 4 – 6 porcí.
Ingredience
500g cibulky k nakládání
1/2 lžíce
ocet balsamico
1 lžíce
hnědý cukr
2 stroužky prolisovaný česnek
snítky tymiánu na ozdobu
sůl a pepř
2 lžíce
olivový olej 1 lžíce
lístky tymiánu
300 ml zeleninový nebo kuřecí vývar
2 lžíce červený vinný ocet
Postup přípravy receptu
V hrnci přivedeme k varu vodu. Cibulky dáme do mísy z žáruvzdorného materiálu, přelijeme vroucí vodou a necháme zhruba 2 minuty stát, pak vodu slijeme.
Cibulky oloupeme. Slupky se horkou vodou uvolní a snadno se pak odstraní. Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibulky a za stálého míchání je opékáme asi 8 minut ze všech stran dozlatova.
Přidáme česnek a opékáme za stálého míchání 2 minuty. Do směsi vmícháme lístky tymiánu, cukr, zeleninový nebo kuřecí vývar a červený vinný ocet. Mícháme dokud se cukr zcela nerozpustí.
Tekutinu na pánvi přivedeme k varu, potom zmírníme oheň a cibulky zvolna vaříme 10 minut doměkka. Omáčka se zároveň svaří na sirupovitou glazuru. Špičkou nože vyzkoušíme, zda jsou cibulky dostatečně měkké.
Do omáčky vmícháme 1/2 lžíce octa aceto balsamico, osolíme ji a opepříme. Cibulky upravíme na mísu a podáváme horké nebo studené, ozdobené snítkami tymiánu.