Glazované cibulky

 

Recept na skvěle vypadající a chutné cibulky. Vhodné jako příloha k masu, nebo salát. 4 – 6 porcí.

 Ingredience

500g cibulky k nakládání

1/2 lžíce

ocet  balsamico

1 lžíce

hnědý cukr

2 stroužky prolisovaný česnek

snítky tymiánu na ozdobu

sůl a pepř

2 lžíce

olivový olej 1 lžíce

lístky tymiánu

300 ml zeleninový nebo kuřecí vývar

2 lžíce červený vinný ocet

 

Postup přípravy receptu

V hrnci přivedeme k varu vodu. Cibulky dáme do mísy z žáruvzdorného materiálu, přelijeme vroucí vodou a necháme zhruba 2 minuty stát, pak vodu slijeme.

Cibulky oloupeme. Slupky se horkou vodou uvolní a snadno se pak odstraní. Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibulky a za stálého míchání je opékáme asi 8 minut ze všech stran dozlatova.

Přidáme česnek a opékáme za stálého míchání 2 minuty. Do směsi vmícháme lístky tymiánu, cukr, zeleninový nebo kuřecí vývar a červený vinný ocet. Mícháme dokud se cukr zcela nerozpustí.

Tekutinu na pánvi přivedeme k varu, potom zmírníme oheň a cibulky zvolna vaříme 10 minut doměkka. Omáčka se zároveň svaří na sirupovitou glazuru. Špičkou nože vyzkoušíme, zda jsou cibulky dostatečně měkké.

Do omáčky vmícháme 1/2 lžíce octa aceto balsamico, osolíme ji a opepříme. Cibulky upravíme na mísu a podáváme horké nebo studené, ozdobené snítkami tymiánu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..