Domácí utopenci

clip_image002

Ingredience:

1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny),

porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná tří­litrová láhev),

1,5 l vody,

0,5 l octa,

400-500 g cibule,

20 špekáčků (což je něco přes ki­lo, ale nálev stačí do 2 kg),

6 kuliček nového koření,

3 bobkové listy,

1 lžíce moučkové­ho cukru (nebo 2-4 pecičky umělého sladidla),

může být 4-6 menších plátků křenu a 1/2 feferonky – když děláme pro rodinu, nedáváme

 

 

Příprava:
Svaříme vodu s octem, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, rozkrojíme napůl, ale nedokrojíme (můžeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka.
Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zahrne téměř chladným.nálevem. Necháme zrát ve špajzce 10 dní, pokud nevydržíme, alespoň týden.

 

Autor receptu a fota : Honza ?Bean? Emmer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..