Žižkovští utopenci s hořčicí a česnekem

Ingredience:

15 buřtů,

2 lžíce nastrouhané mrkve,

plnotučná nebo fran­couzská hořčice,

3-4 bobkové listy,

6-8 kuliček nového koření,

hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,

2 nastrouhané (či na plátky nařezané) feferonky,

případně 3 lžičky koupených mletých feferonek ze skleničky,

4 sterilované, podélně nakrájené okurky,

6-8 (i více) stroužků česneku na­krájeného na plátky,

ocet,

ná­lev z Deka uděleny podle ná­vodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla,

4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka

 

Příprava:
Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik kratších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme.
Do sklenice dáme vrstvu zeleniny, vrstvu vuřtů, cibule a koření a stále pokračujeme v nakládání, až je sklenice plná (končíme cibulí).
Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku podáme do nádoby k vuřtům.
Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryjeme alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.

 

Autor receptu: Honza ?Bean? Emmer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..