500 g očištěného česneku
3—4 feferonky
1 hrneček červeného vinného octa
1 hrneček svařené vody
1 hrneček červeného vína
1 lžíce soli
4 lžíce cukru
15 kuliček pepře
7 hřebíčků
5 kuliček nového koření
Česnek a feferonky dáme do keramického hrnce. Všechna uvedená koření svaříme s vínem, vodou a octem. Nalijeme na česnek a necháme marinovat 24 hodin. Potom vše dáme do-hrnce a na prudkém ohni vaříme 10 minut. Směs vrátíme do keramického hrnce a necháme zcela vychladnout, zavážeme hadříkem nebo celofánem a necháme stát minimálně 1 4 dni. Nálev lze použít k nakládání veškerého typu zeleniny jako malé cibulky, papriky, zelí atd.
Zdroj: Sešity domácího hospodaření 1986
Foto: Wikimedia Commons, Autor: Fristu