500 g skopového masa
4 lžíce sádla
2 cibule
2 lžičky sladké papriky
sůl
4 lžíce hladké mouky
1 lžíce rajského protlaku
kmín
mletý pepř
3 stroužky česneku
majoránka.
Maso nakrájíme na větší kousky, na 3 lžících sádla osmahneme do zlatova nakrájenou cibuli, vmícháme trochu mleté papriky, přidáme maso aza stálého míchání je osmažíme. Trochu osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Po vysmahnutí šťávy zaprášíme maso moukou, osmažíme ji, přilijeme trochu vody, rajský protlak, kmín, pepř, utřený česnek a dusíme do měkká. Na zbytku sádla zpěníme sladkou papriku, vmícháme ji do hotového guláše, přidáme majoránku a ještě chvíli dusíme.
Zdroj: Krajánkovy recepty ze Šumavy 1994