Na cca 6 půllitrových sklenic
Macerace nálevu 3 hodiny
Příprava 20 min
sterilace 25 min
750 g bílého zelí
1 kg paprik (zelené nebo červené)
250g hub
sůl
ocet
500 g cibule
Na nálev
350 ml octa
80 g krupicového cukru
20 g soli
5 kuliček černého pepře
2 kuličky nového koření
čtvrt lžičky hořčičného semínka
Udělejte nálev. Všechny potřebné suroviny svařte s jedním litrem vody a pak nechte přikryté tři hodiny při pokojové teplotě. Potom přeceďte a před zaléváním zeleniny zahřejte na 70 °C.
Zelí pokrájejte na nudličky a na jednu minutu ponořte do vařící osolené vody. Potom jej ihned ochlaďte v ledové vodě. Papriky omyjte, přepulte, zbavte osemení a pak nakrájejte na nudličky. Pět minut vařte a pak rovněž ochlaďte ve studené vodě. Na kousky nakrájené houby předvařte v osolené a okyselené vroucí vodě (na 1 litr vody zhruba 10 g soli a lžíce octa) zhruba 5 minut a pak ochlaďte a osušte. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka.
Zeleninu narovnejte do sklenic, zalijte nálevem a sterilujte ve vodní lázni zhruba 25 minut při teplotě 85 °C.