1 kg višní
1/2 l vinného octa
1/2 kg cukru
1 – 2 lžíce celého pepře
Opláchnuté višně zbavíme stonků a pecek. Vinný ocet svaříme s cukrem a pepřem (cukr se musí dokonale rozpustit), přidáme višně a 10 minut na mírném ohni vaříme. Poté višně děrovanou naběračkou z nálevu vyjmeme a naplníme do sklenic. Nálev necháme na středním plameni ještě 10 minut vařit klokotem a ještě horkým višně zalijeme. Sklenice zavíčkujeme a uložíme na chladné místo. Takto připravené višně podáváme k různým masitým pokrmům jako například k drůbeži, hovězímu či vepřovému masu, šunce a podobně.
Jelikož jsou višně octem dobře konzervované, načatou sklenici nemusíme upotřebit najednou. Dbáme na to, aby sklenice byla dobře uzavřená a višně zcela potopené v nálevu.
Zdroj: Sešity domácího hospodaření 1988