1 l hovězího vývaru
1 miska nakrájených pravých hřibů
1 žloutek
1 cibule
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
podle chuti ocet nebo citrónová šťáva
sůl
Na zahuštění: 1/41 kysané smetany, 4 lžíce hladké mouky.
Do vývaru dáme vařit nakrájenou cibuli a koření. Vaříme asi čtvrt hodiny, pak vývar přecedíme a do čistého vývaru přidáme hřiby nakrájené na větší kousky. Vaříme je tak dlouho, až změknou, tj. asi čtvrt hodiny. Z mouky a smetany umícháme hladké řídké těstíčko a po částech ho vlijeme do vývaru. Stále mícháme, aby omáčka nevytekla z hrnce a dobře se zavařila. Když je hotová, asi za 15 minut, zjemníme ji rozkvedlaným žloutkem. Pak už omáčku nevaříme, jen dochutíme solí a octem nebo citrónovou šťávou.