Tento recept je z pořadu “Tescoma s chutí” a je naprosto skvělý a to i přesto, že když jsem to vařil jsem vynechal šafrán.
600 g uzené krkovice
2 cibule
1 mrkev
1 celer
4 hřebíčky
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
3 bobkové listy
4 lžíce hladké mouky
2 celé palice česneku
1 lžičku šafránu
sůl a pepř podle chuti
petrželku nebo pažitku
Uzené maso omyjeme a vložíme do tlakového hrnce společně s kořenovou zeleninou, kořením a neoloupanou cibulí, do které jsme napíchali hřebíčky. Pozvolna uvaříme doměkka.
Jednu palici česneku dáme do alobalu a necháme ji v troubě upéct. Jemně pokrájenou cibulku a zbylý utřený česnek zpěníme na másle, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji prochladlým proceděným vývarem a povaříme asi 15 minut. Pak přidáme vymačkaný upečený česnek, který dá omáčce karamelizovanou příchuť. Nakonec přidáme šafrán rozpuštěný ve vývaru a zjemníme smetanou.
Dochutíme, opepříme. Podáváme s uzeným masem a bramborovým knedlíkem, sypeme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.¨
Odkazy:
Foto: Wikimedia Commons, Autor: Makovec