600 g vepřového masa z plece nebo libovějšího bůčku
50 g sádla
3 cibule
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžíce octa
kmín
sůl
6 dl vývaru
1 lžíce hladké mouky
700 g brambor
1/8 l kysané smetany
lžíce másla
Vepřové maso nakrájíme na větší kostky. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme sladkou mletou papriku, po zpěnění nakrájené maso, kmín, sůl, zastříkneme octem a za občasného podlévání vývarem maso dusíme dopoloměkka. Potom šťávu necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme zbylým vývarem, přidáme oloupané brambory nakrájené na větší kostky a společně s masem dusíme doměkka. Nakonec přilijeme kysanou smetanu, povaříme a hotový guláš obarvíme trochou mleté papriky rozpuštěné v másle.
Foto: Wikimedia Commons
Sešity domácího hospodaření 1985