Jelítkový prejt

on

3 kg vepřové hlavy, 500 g vepřového výřezu, 500 g ve­přového boku, 1,2 I vepřové krve, 1,2 kg žemle, 300 g škvařeného sádla, 1 l vývaru z masa (polévka), 100 g cibule, sůl, majoránka, mletý pepř, drcené nové koření, kmín

Opláchnutou a očištěnou vepřovou hlavu, vepřový bok a vý­řez (výřez vkládáme do vody později) uvaříme v mírně oso­lené vodě doměkka. Maso vykostíme a kolíbkou rozsekáme nadrobno. Do rozsekaného masa přidáme sůl, drcenou majoránku, nové koření, pepř, kmín a vše dobře promícháme. Žemlí nakrájíme na drobné kostičky, přelijeme procezenou krví, necháme ji do žemle dostatečně vsáknout a pak lehce promícháme s připraveným masem. Pak přidáme do prejtu dozlatova osmaženou cibuli a promícháme s vývarem. Je-li třeba, ještě prejt dochutíme, aby byl výrazný. Hotový prejt dáme do připraveného sádlem vymaštěného pekáče a zvol­na pečeme.

Přílohy: vařené brambory, kysané zelí, chléb.

 

Sešity domácího hospodaření 1987

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..