Maďarská kuchyně
800 g vepřového bůčku bez kostí,
sůl, tuk na vymazání pekáče
Nádivka:
2 housky
mléko
150 g čerstvých hub
60 g slaniny
petrželová nať
2 vejce
mletý pepř, sůl
Do masa uděláme ostrým nožem „kapsu" tak, aby otvor byl pouze na jedné straně. Kapsu naplníme nádivkou, otvor spíchneme jehlou nebo zašijeme/Maso osolíme, vložíme do vymaštěného pekáče a upečeme ve středně teplé troubě doměkka. Při pečení podléváme maso vodou a přeléváme šťávou. Měkké maso necháme mírně vychladnout, potom nakrájíme na plátky. Můžeme podávat teplé nebo studené. Příprava nádivky: Housky nakrájené na plátky namočíme do mléka, houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Na pánvi vyškvaříme slaninu pokrájenou na kostičky, a když pustí tuk, přidáme houby a dusíme. V míse smícháme vymačkané housky, drobně rozsekanou petrželku, žloutky a sníh z bílků, slaninu s houbami, ochutíme pepřem a osolíme.
Foto: Wikimedia Commons, Autor: Rainer Zenz
Sešity domácího hospodaření 1988