Pečené bazalkové brambory

Ingredience:
1 kg brambor
1 palička česneku
svazek čerstvé bazalky
olivový olej
drcený černý pepř
1 dcl smetany ke šlehání
hrubě mletá mořská sůl

Příprava:
Brambory oloupeme (pokud máme k dispozici nové brambory, neloupeme, jen je odrbeme kartáčkem), nakrájíme na podélné klínky, osušíme v utěrce (lépe v papírové, nebo nějaké starší – škrob zanechává tmavé, obtížně vypratelné skvrny).
Brambory dáme do mísy, přidáme paličku česneku, z níž polovinu nakrájíme na silnější plátky a druhou polovinu rozdrtíme plochou stranou nože a nadrobno pokrájíme. Přidáme nahrubo nasekanou čerstvou bazalku, pepř (nejlépe rozšmelcovaný v hmoždíři) a zalijeme olivovým olejem tak, aby se vše obalilo.
Vsypeme do vyššího pekáčku, vložíme do trouby rozpálené na 250°C a pečeme doměkka, dohněda a dokřupava. Občas promícháme, aby se brambory opékaly ze všech stran. Když je pokrm upečený, zalijeme smetanou, promícháme a zapékáme ještě 5 minut.
Po vyjmutí z trouby zasypeme hrubě mletou solí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..