Protože je doba grilování tak jsem včera opět griloval. Vyzkoušel jsem recept Křidla západ-východ z Buffala z knihy “Jak grilovat” Steven Raichlen.
Pro 4 osoby
Kuřecí křídla 1,5 – 2 kg
Špejle – nejlépe bambusové (podle počtu křídel)
Na marinádu:
máslo 250g (já použil olivový olej)
4 stroužky česneku
4 jarní cibulky ( ty jsem neměl, tak jsem použil 1 střední cibuli)
čerstvý zázvor (asi tak 1,5-2 cm kořene)
1 hrnek thajské ostré omáčky sriracha nebo jiné ( použil jsem omáčku sriracha chilli garlik)
3 lžíce limetkové štávy
1 lžička černého pepře
sůl
Křídla napíchněte na špejli a naskládejte do vhodné nádoby. Marinádu připravíme tak že na části tuku osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, čenek a zázvor tak aby to vonělo ale nehnědlo, pak přidáme zbytek tuku, thajskou omáčku, limetkovou štávu a pepř a podle chuti osolíme. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a nalijeme na křídla. Křídla obrátíme, aby se marinádou pokrili celé.
Pak už jen ugrilovat jak jsme zvyklí. Grilované maso přelijeme zbytkem marinády-omáčky. Já jsem ji dal do misky maso jsme si namáčeli, je to opravdu hodně ostré a každý to nemusí.
A k másíčku to chce taky nějakou přílohu. Zvolil jsem brambory se zeleninou a salát.
Brambory se zeleninou
2 papriky (kapie)
1 větší cibule
3 stroužky česneku
100 g slaniny ( může být i anglická)
1 lžíce olivového oleje
pár snítek čerstvého tymiánu
sůl a pepř
Brambory oloupeme (nové můžeme se slupkou, jen je řádně okartáčujeme), zeleninu očistíme a nakrájíme. Slaninu nakrájíme na kostičky, tymián nasekáme. Vše promícháme v míse, osolíme a opeříme. Dáme do pekáčku a zakryjeme alobalem. Začneme připravovat v grilu tak o 15-20 minut dříve nežli maso.
Směs listových salátů s koprovým dresinkem, krutony a šunkou
listové saláty ( hlávkový, ledový, štěrbák, rukola atd.)
šunka
zakysaná smetana
hořčice
olivový olej
vinný ocet bílý
čerstvý kopr
sůl a pepř
Listové saláty dobře vypereme, necháme okapat. Mezitím si připravíme dresink z oleje, hořčice, kopru, octa, zakysané smetany, soli a pepře.
Veku nebo toastový chléb nakrájíme na kostička a nasucho opražíme na pánvi na krutony.
Šunku nakrájíme na nudličky a lžíci oleje zlehka orestujeme na pánvi.
Okapané listové saláty natrháme na kousky na mísu, přelijeme dresinkem, posypeme krutony a šunkou, a můžeme servírovat.