Maďarská kuchyně
4 libové hovězí plátky z kýty
sůl
mletý pepř
40 g hladké mouky
100 g sádla
1 cibule
mletá sladká paprika
vývar
200g čerstvých hub
1/4 l kysané smetany
Hovězí plátky po obvodu nařízneme na třech místech, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a prudce opečeme na malé části sádla. Pak je přeložíme do nádoby. V tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, a když začne růžovět, přidáme papriku, podlijeme trochou vývaru a po několika minutách varu nalijeme na plátky a dusíme je pod pokličkou. Ve zbylém sádle podusíme očištěné, pokrájené houby a přidáme je k téměř měkkým plátkům. Krátce podusíme, zalijeme smetanou rozkvedlanou s moukou a dusíme ještě několik minut. Podáváme s máslovými haluškami nebo s tvarohovými těstovinami (fleky).
Místo hovězích plátků můžete použít vepřové kotlety.
Foto: Wikimedia Commons, Autor: Dezidor
Sešity domácího hospodaření 1988