Tento recept Jamieho Olivera jsem objevil ve starším časopise Kuchyně CZ. Protože už jen když ho čtu, se mi zdá naprosto skvělý, a hodlám ho v létě vyzkoušet, musím se o něj podělit. Taktéž se později podělím o výsledek, teda pokud se mi to povede.
“Takhle nakládá hrušky moje máma a já je naprosto zbožňuji (díky, mami!). Když si potřete touhle zavařeninou plátek vyzrálého sýru s modrou plísní, je to naprostá balada, ale ona je dobrá i s jinými sýry, ke studeným masům a uzeninám. Vážně doporučuju mít jí na Vánoce pár sklenic po ruce. Stačí taky přidat na sklenici nějakou fajnovou mašli a máte super jedlý dárek zvlášť pro kámoše, kterým je jinak těžké něco koupit.” píše o receptu Jamie
CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY: 5 hodin
BUĎTE V PŘEDSTIHU: Měla by v klidu vydržet i několik měsíců na suchém, chladném místě. Jakmile ale zavařeninu otevřete, uchovávejte ji v ledničce a spotřebujte během jednoho až dvou týdnů.
• 3 lžíce slunečnicového oleje nebo oleje z hroznových semínek
• 4 lžíce hořčičných semínek
• 2 lžíce nadrcených kuliček černého pepře
• 1 lžíce semínek pískavice
• 1 lžíce mletého římského kmínu
(je ostřejší a má jinou vůni než běžný kmín)
• 2 lžíce mleté kurkumy
• 4 tobolky kardamomu, rozloupnuté a semínka umletá
• 4 červené chilli papričky, bez semínek
• najemno nakrájené stroužky z poloviny paličky česneku
• asi jako palec velký kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a najemno nasekaný
• 2 velké červené cibule, najemno nakrájené
• 2 kg hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kousky
• 1 kg pevných jablek, oloupaných, zbavených jadřinců a nahrubo nakrájených
• 500g tmavého přírodního krupicového cukru (typ muscovado)
• 500 ml jablečného octa
• mořská sůl
1.Rozehřejte velký kastrol, vlijte do něj olej a přidejte hořčičná semínka. Jakmile se začnou pražit a nadskakovat, přidejte pepř, pískavici, římský kmín, kurkumu, kardamom a 1 lžíci mořské soli. Pečlivě promíchejte a nechte asi 2 minuty smažit, až to začne fantasticky vonět. Přidejte chilli papričky, česnek, zázvor a cibuli, případně ještě šplíchněte trochu oleje, je-li třeba. Za občasného promíchání a při střední teplotě smažte zhruba 5 minut, až cibule zvláční.
2. Přidejte hrušky, jablka, cukr, ocet a 100 ml vody a vše uveďte do varu, pak stáhněte plamen na minimum a vařte 3-4 hodiny pod pokličkou. Směs občas promíchejte. Ke konci varu, až začne vznikat skvostně lepkavá směs, pokličku sundejte a za častého promíchávání povařte 20-30 minut, až se ocet odpaří a bude z toho nádherná džemovitá zavařeninka.
3. Zatímco se ovocná směs vaří, sterilizujte si sklenice buď ve dřezu, kde je zalijete vroucí vodou z konvice – víčka zvlášť a sklenice tak, aby byly naplněné, nebo je zcela potopené povařte i s víčky 10 minut ve velkém hrnci. Důkladně osušte. Zavařeninu plňte do ještě teplých sklenic, po vychladnutí je zavíčkujte a pečlivě označte Uchovejte v chladu.
3600kcal, 49g tuku (4g nasycených tuků), 84g cukru, 15g soli
Časopis Kuchyně CZ 12/2011
Foto Hruška : Wikimedia Commons