Rozpis pro 4 osoby:
600 g vepřové kyty
20 g rozmarýnu
20 g petrželky
110g česneku
sůl
rostlinný olej na smažení
160 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce vody
Na bramborovou kaši:
1000 g brambor
sůl
150 ml mléka
1 lžíce másla
Příprava:
Kýtu nakrájíme na plátky, po obou stranách naklepeme a po okrajích nařízneme, aby se maso při smažení nekroutilo. Rozmarýn a petrželku očistíme a opláchneme. Česnek oloupeme a spolu s bylinkami, troškou solí a oleje rozmixujeme. Vytvoříme si tak bylinkovou směs, kterou potřeme plátky masa a necháme přes noc odležet. Z hladké mouky, vajec a dvou lžic vody rozšleháme vidličkou husté těstíčko. Naložené plátky v něm opatrně obalíme. Dbáme na to, aby na mase zůstaly bylinky. Na pánvi rozpálíme olej a řízky na něm po obou stranách osmažíme. Hotové řízky položíme na mřížku a necháme okapat od oleje. Mezitím si připravíme bramborovou kaši. Oloupané a omyté brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory scedíme, rozmačkáme, podle chuti přisolíme a postupně k nim přilijeme vlažné mléko. Přidáme lžíci másla a vyšleháme na hladkou kaši. Staročeské řízky podáváme s bramborovou kaší. Porce můžeme doplnit syrovou zeleninou, nebo vhodným zeleninovým salátem.