Perfektní obal
Zlatavě křupavé-vyloženě božské!
Dokážete improvizovat a připravit řízek na několik způsobů? Když použijete některý z našich triků, zvládnete to lehce: Maso naklepeme, obalíme v mouce, přebytečnou setřepeme. Řízek namočíme do rozšlehaného vejce a poté obalíme ve strouhance. Zvlášť jemný bude obal, když si strouhanku uděláme z toastového chleba. Maso okamžitě opečeme, nejlépe na oleji s máslem, a při nižší teplotě dopečeme doměkka.
RAFINOVANÉ OBALY – SNADNO A RYCHLE
Kokos – datle -2/3 strouhanky nahradíme strouhaným kokosem a dvěma jemně nasekanými sušenými datlemi. V tomto obalíme třeba krůtí maso, které předtím ještě okořeníme kari. Sami poznáte, jak výborně pak takový řízeček chutná.
Parmazán-bazalka -tak to mají rádi v Itálii Parmazán nastrouháme a smícháme se strouhankou. Přidáme podle chuti i sekanou bazalku. Tuk na smažení ale nemá být příliš horký, jinak spálíme zdravé a voňavé bylinky.
Burské oříšky – Čili – báječná harmonie výrazného aroma a ostré chuti. Oříšky jemně nasekáme nebo umeleme. Čili posekáme na proužky. Použít můžeme i mleté čili. Smícháme je s oříšky a ve směsi maso obalíme. Výborné s ovocem.
Mandle – máta -zcela na orientální způsob. Můžeme použít mleté nebo najemno nasekané loupané mandle, do kterých přimícháme trochu nadrobno sekané máty. Hodí se skvěle zejména k obalování jehněčího masíčka.
Ovčí sýr – olivy – sezam pro všechny, kdo mají rádi výrazné změny. Smícháme klasickou strouhanku se sezamovými semínky. Olivy a ovčí sýr nakrájíme najemno a přimícháme do strouhanky. Ve směsi obalíme vepřový řízek!
Zdroj: časopis Katka 2003